Geschiedenis

BBQ-OP is al jaren lang het feest van NOVA waarmee het (school)jaar wordt afgesloten. Maar wanneer begon het allemaal? De ouwe lullen die nu nog rondlopen in school, konden ons vertellen dat in 2004 het BBQ-OP buiten was afgelast door de regen, maar dat de bands binnen verder gingen. Maar ja, wat er daarvoor was, konden ze ons niet vertellen.

Dan maar het archief van NOVA induiken. Bij ouwe foto’s zijn we foto’s tegen gekomen uit 1998 die bijzonder veel lijken op het concept “BBQ-OP”. Barbecues met live muziek. De muziek was dan wel binnen op het podium in de oude SooS in de zaal, maar er was een BBQ, en er was live muziek.

Onze zoektocht ging verder. Als er in 1997 al BBQ-OP was, dan zal er toch ook nog eerder een soort eindfeest zijn geweest. NOVA bestaat al sinds 1988, dus wat zouden ze dan al die jaren hebben gedaan aan het eind van het schooljaar?

Verder de archieven ingedoken… We hebben de eerste twee lustrumboekjes erbij gepakt. Hier zal toch wel iets over BBQ-OP in staan? Het tweede lustrum boekje had eigenlijk geen zin, want we hadden inmiddels al gevonden dat er in 1997 al een BBQ-OP was. Het eerste lustrumboekje, dat over de eerste tien jaar van NOVA gaat, kon ons iets vertellen. De eerste paar jaren werd er met cabaret afgesloten, en niet met een BBQ.
Wanneer de eerste afsluiting met een BBQ was konden we ook niet terug vinden in de lustrumboekjes. Misschien was BBQ-OP op dat moment nog niet groot genoeg. Wat je daar wel terug vonden was dat de eerste WP in 1990 is uitgekomen. Als we die dus konden vinden was het goed mogelijk dat daar wel verslagen in stonden van de afsluitende feesten.

Na heel wat zoeken in het commissiehok, klushok, onder de trap hadden we nog steeds niks gevonden. De laatste plek, het bestuurshok. En ja, daar stond de doos met oude WP’s! Het is ongelooflijk leuk om al die oude WP’s te lezen. Om de een of andere rede was het vroeger niet gebruikelijk om jaartallen op de kaft te schrijven, dus dat was een probleem. Nu waren er een aantal WP’s nog met krantenknipsels en plakband, handgeschreven en getekende WP’s. Dat waren de oudste en eerste WP’s die waren gemaakt. Na alles te hebben nagelezen, Zijn we bij één van deze WP’s een “eindejaarsbarbecue” tegengekomen. Dit was in het jaar dat ene Arjan voorzitter was, en na wat zoekwerk op de wall of fame was hij voorzitter in 1992 en 1993. Dit betekend dus dat de eerste afsluiting met een BBQ in 1993 was.

Helaas hebben we hier geen foto’s van kunnen vinden, en weten we ook niet wat er in die jaren ervoor als afsluiting is gedaan, en of er daarna ieder jaar met een BBQ werd afgesloten. Maar stel, als er vanaf 1993 ieder jaar een BBQ-OP is geweest, betekend dit dat we dus nu het 25ste BBQ-OP gaan houden!

Wat we uit het digitale archief konden halen is dat de laatste jaren BBQ-OP’s steeds groter en professioneler geworden zijn. Zo ook de afgelopen 5 jaar. In deze tijd is het uit gegroeid van een feestje met beperkte middelen in Rijswijk tot een minifestival in Delft dat op de agenda van geen enkele festivalganger mag ontbreken. Vier jaar geleden werd het buitenpodium professorisch in elkaar geklust met oranje zeil en Ducktape. En moest de gehuurde audio set ter plekke nog gerepareerd worden. De jaren daarna werden de podia groter maar vooral steviger. Het licht en geluid werd uitgebreid. De muziek kon niet achter blijven en elk jaar stonden er grote namen op het podium. Met klappers als Pater Moeskroen en Andere Koek!. Dit neemt niet weg dat er 2 bandjes zijn de die afgelopen jaren altijd aanwezig waren en voor een groot deel de sfeer maakte tijdens BBQ-OP, De Band zonder Student en natuurlijk de NOVA-Band.

De afgelopen jaren is er dus veel veranderd maar het is altijd BBQ-OP gebleven. Zon, gezelligheid, vrienden, lekker eten en natuurlijk goede muziek. We hopen dat iedereen ook dit jaar weer gaat genieten van het evenement dat de commissie voor jullie gaat neerzetten.